Το 7ο Λύκειο στο Μουσείο Τέσλα στο Βελιγράδι
Αν διαβάζετε αυτές τις γραμμές βράδυ σίγουρα στον μυαλό σας δεν έχετε τον Τόμας Έντισον, τον πρώτο εφευρέτη της ηλεκτρικής λάμπας πυρακτώσεως. Άλλωστε αυτού του τύπου οι λάμπες τείνουν να καταργηθούν ως ενεργοβόρες. Σε κάποια διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος νοιώθετε συνήθως την στέρηση αλλά και την εξάρτηση ταυτόχρονα από αυτό το σύγχρονο αγαθό. Πιθανόν όμως να αγνοείτε ότι η λειτουργία μικρών και μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών, από το μίξερ μέχρι το πλυντήριο, βασίζεται σε ένα κινητήρα εναλασσομένου ρεύματος. Σίγουρα δεν θα νοιώθατε άνετα να κυκλοφορήσετε σε μια πόλη που δεν θα είχε δημοτικό φωτισμό, παρότι έχετε διαβάσει για το πρόβλημα της φωτορύπανσης. Και πηγαίνοντας ακόμα παραπέρα δεν πιστεύετε ότι θα οι άνθρωποι θα ζούσαν σε μια εποχή την οποία περιέγραφε ο Άρθρουρ Κλαρκ μόνο ως επιστημονική φαντασία: ένας πλανήτης που επικοινωνεί από άκρη σ’ άκρη με ηλεκτρικά σήματα. Πίσω από όλες αυτές τις ιδέες κρύβεται η ιδιοφυΐα ενός ανθρώπου, του Σέρβου μηχανικού και εφευρέτη Νίκολα Τέσλα.
Ο Τέσλα γεννήθηκε το 1856 κάπου στη σημερινή Κροατία. που τότε ήταν μέρος της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας, από σέρβους γονείς. Γνωρίστηκε και συνεργάστηκε με τον Έντισον και πήγε στην Αμερική. Εκεί εργάστηκε αρχικά για την εταιρεία του και στην συνέχεια για την εταιρεία Γουεσντινγκχάουζ Ελέκτρικ (πρόδρομο του σημερινού κολοσσού General Electric). Κοντραρίστηκε με τον Έντισον για τη χρήση εναλασσόμενου ρεύματος και όχι συνεχούς στις εφαρμογές της ηλεκτρικής ενέργειας. Πατεντάρισε την γεννήτρια εναλασσομένου ρεύματος και στη συνέχεια ασχολήθηκε με ιδέες όπως η μεταφορά σημάτων με ραδιοκύματα, η ασύρματη ηλεκτροδότηση πόλεων ακόμα και με την δημιουργία ενός ‘υπερόπλου’ με κατευθυνόμενη ‘ακτίνα ενέργειας’. Οι τελευταίες ‘εμμονικές’ του ιδέες δεν βρήκαν ποτέ χρηματοδότηση για να δοκιμαστούν και ο μεγάλος εφευρέτης πέθανε εγκαταλειμένος στην Αμερική το 1943. Οι σημειώσεις του, σχέδια, προσωπικά αντικείμενα του Τέσλα και η τέφρα του εκτίθενται στο Μουσείο Τέσλα στο Βελιγράδι μαζί με προσομοιώσεις κάποιων πειραμάτων του.
Οι μαθητές της Γ τάξης του 7ου Γενικού Λυκείου στα πλαίσια της πενθήμερης εκδρομής τους, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές φυσικής Β. Σιτρά και Ζ Λούκουτο καθώς και τους Δ. Γκούθα και Α Σιλιτζή, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο μουσείο από τον υπεύθυνο του Μουσείου και παρακολούθησαν μια ταινία αφιερωμένη στον δημιουργικό αυτόν άνθρωπο και συμμετείχαν σε διαδραστικά πειράματα με τα πηνία Τεσλα. Οι μαθητές ευρισκόμενοι στο Βελιγράδι είχαν την ευκαιρία να δούν και άλλα αξιοθέατα της πόλης, ανάμεσα στα οποία τα σημάδια που άφησε ο πόλεμος που. λίγα χρόνια πριν, οδήγησε στη διάλυση της ενωμένης τότε Γιουγκοσλαβίας. Αξιοσημείωτη ήταν η επίσκεψη επίσης των μαθητών στο αρχαιότερο Γυμνάσιο της Σερβίας στην πόλη Σρεμσκι Κάρλοβατς στην αυτόνομη επαρχία της Βοϊβοντίνα, που ιδρύθηκε το 1792 και σήμερα λειτουργεί σαν κλασσικό λύκειο με έμφαση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Η Γ τάξη του 7ου Λυκείου στην πόλη Σρέμσκι Κάρλοβατς

Το όνειρο του Τέσλα: ανάβοντας λάμπες χωρίς καλώδια

Το άγαλμα του Τέσλα στο Βελιγράδι (παρκο Αγίου Σάββα)