Εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή
Την προηγούμενη εβδομάδα, στο σχολείο μας, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του κτηριακού συγκροτήματός μας, την Τρίτη και την Τετάρτη, 1 και 2 Νοεμβρίου αντίστοιχα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, μαζί με τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην επετειακή παρουσίαση της εκδήλωσης για τη Μικρασιατική καταστροφή.
Πρόκειται για την πιο βαριά συμφορά της νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας που έζησε το ελληνικό έθνος. Η κατάρρευση του Μικρασιατικού μετώπου, η πυρπόληση της Σμύρνης, οι σφαγές, οι λεηλασίες, η προσφυγιά για σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες που ήρθαν στην Ελλάδα επιστρατεύοντας όλες τις δυνάμεις τους για να ξαναστήσουν τη ζωή τους από την αρχή. Με όπλο τους την εργατικότητα, την οξυδέρκεια, την επιχειρηματικότητα και την έφεση στο εμπόριο και τις επιστήμες, δημιούργησαν μια δραστήρια μικροαστική τάξη που έδωσε πνοή και ώθηση στο παραπαίον ελληνικό κράτος. Ζωντάνεψαν τις αγροτικές περιοχές, τόνωσαν την τοπική οικονομία και τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού και μπόλιασαν γόνιμα, με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους τη νεοελληνική κουλτούρα του 20ου αιώνα.
Για εμάς σήμερα, αποτελεί χρέος να διαφυλάξουμε στη μνήμη μας το ιστορικό αυτό γεγονός και να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στη δικαίωση, στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών. Αποτελεί χρέος μας η ανάμνηση και η μνήμη, αλλά ταυτόχρονα και η παρουσίαση της ταυτότητας, του πολιτισμού, της παρακαταθήκης του προσφυγικού Ελληνισμού, όπως και των διδαγμάτων για ενότητα και ομοψυχία προς τους νεότερους. Οφείλουμε να αναμετρηθούμε με τον ανθρωπισμό μας, να ακολουθήσουμε τις υπαγορεύσεις της λογικής και της καρδιάς μας και να σταθούμε αλληλέγγυοι σε πληθυσμούς που ακόμα και σήμερα διώκονται από την πατρίδα τους.
Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί για όλους μας εθνικό ορόσημο και μας θυμίζει, με τον πιο εμβληματικό τρόπο, τις εθνικές μας αξίες, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας.
Την επιμέλεια του ιστορικού υλικού που παρουσιάστηκε καθώς και την ευθύνη της διοργάνωσης των εκδηλώσεων, είχε η φιλόλογος Β. Βαΐτση. Μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν τα ιστορικά στοιχεία και το εποπτικό υλικό. Τα κορίτσια της χορευτικής ομάδας του Λυκείου μας, χόρεψαν μικρασιάτικα τραγούδια και εντυπωσίασαν το κοινό, με τη χάρη, τον αυθορμητισμό και τις χορευτικές τους φιγούρες. Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε μικρασιάτικες λιχουδιές, όπως τα μυρωδάτα σμυρνέικα κουλουράκια.
![](http://7lyk-laris.lar.sch.gr/wordpress/wp-content/uploads/2022/11/IMG_E9964-1024x576.jpg)
![](http://7lyk-laris.lar.sch.gr/wordpress/wp-content/uploads/2022/11/IMG_E0032-1024x576.jpg)
![](http://7lyk-laris.lar.sch.gr/wordpress/wp-content/uploads/2022/11/IMG_E0010-1024x576.jpg)
![](http://7lyk-laris.lar.sch.gr/wordpress/wp-content/uploads/2022/11/IMG_E9992-1024x576.jpg)