Γλυκιά Ιστορία
Διαβάζοντας την Ιστορία του Νεοελληνικού Κράτους και αναζητώντας στα αρχεία, πηγές και υλικό που τεκμηριώνουν τα γεγονότα, ανακαλύπτει κανείς και διηγήσεις, μύθους και ιστορίες για θέματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Αυτό συνέβη στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ΄ τάξης του σχολείου μας, με τους μαθητές και με τη φιλόλογο καθηγήτρια Β. Βαΐτση που τους διδάσκει το μάθημα της Ιστορίας.
Ο μύθος αφορά το γλυκό με το οποίο υποδέχθηκαν οι Έλληνες τον βασιλιά Γεώργιο τον Α΄. Όταν, τον Οκτώβριο του 1863 (αφού ήδη είχε αποχωρήσει ο Όθωνας πριν ένα χρόνο), φτάνει ο Βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος ο Α΄ από τη Δανία στην Ελλάδα, συναντά θερμή υποδοχή. Του ετοιμάζουν, για να τον καλοδεχτούν και να τον φιλέψουν, ένα σιροπιαστό, ανατολίτικο γλυκό ταψιού με λεπτό φύλλο και αμύγδαλα που μοσχοβολάει από τα πλούσια αρώματα μπαχαρικών στη βάση και στη γέμισή του. Προς τιμήν του Δανού βασιλιά των Ελλήνων, το ονομάζουν «Κοπεγχάγη». Πρόκειται για ένα γλυκό που θεωρείται πλέον παραδοσιακό ελληνικό γλυκό και κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές. Ψάξαμε για την πιο αυθεντική (κατά τη γνώμη μας) και θελήσαμε να τη δοκιμάσουμε με τη βοήθεια του φούρνου Βλιώρα. Τα ανατολίτικα μπαχαρικά και τα σιροπιασμένα φύλλα και αμύγδαλα του τόπου μας, απλώθηκαν στην αίθουσα του τμήματος Γ ανθρωπιστικών σπουδών αλλά και στο γραφείο των καθηγητών του σχολείου μας που δοκίμασαν την «Κοπεγχάγη», άλλοι για πρώτη φορά και άλλοι ξανά μετά από χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο διευθυντής του σχολείου μας, Β. Σιτράς, το γλυκό αυτό, του θύμισε τα παιδικά του χρόνια!